V spomin na 82 umrlih otrok iz Lidic vsako leto od leta 1967 prirejajo mednarodni likovni natečaj za otroke od 4 do 16 let.

Tokratni natečaj je potekal že 46-tič, tema pa je bila voda. Večino likovnih del pošljejo iz Češke in Slovaške, kjer ima ta natečaj veliko veljavo. Letos je sodelovalo kar 79 držav, s skoraj 30.000 deli, kar je največ do sedaj. Med 73-timi slovenskimi šolami je sodelovala, tokrat sedmič, tudi OŠ Sveti Jurij. Vsako leto je bilo uspešno, letošnje pa še posebej, saj smo za kolekcijo grafik prejeli nagrado žirije. To najvišje priznanje prejme vsako leto samo ena češka in ena tuja šola. Izbranih je bilo pet učencev šole in štirje otroci iz vrtca. Trije med njimi so prejeli posamične medalje, šola pa tudi medaljo za kolekcijo. Še najbolj veseli pa smo bili povabila, da se udeležimo podelitve. Zato smo se v sredo, 30. maja odpravili na potovanje, ter se vrnili v petek, 01. junija.

Prvi dan smo si ogledali čudovito mesto Praga, se sprehodili po znamenitem Karlovem mostu in se namestili v Lidicah. Naslednji dan smo se udeležili zabavnega programa in slavnostne podelitve nagrad. Na odru za podeljevanje se je poleg ostalih pridružil tudi slovenski veleposlanik v Pragi, ki je posebej za nas spregovoril v slovenskem jeziku.

Nagrade so prejeli tudi naši otroci iz vrtca in sicer: Eva Buček, Nia Turnšek in Elias Matuš. Poleg teh nagrad je naša Michelle Lah prejela še medaljo. Čestitamo! Ker so naši otroci premajhni za tako dolgo potovanje, je njihove nagrade prevzela ga. Klavdija.

Na koncu slavnostne podelitve so učitelja Mateja povabili še, da prereže slavnostni trak in s tem je bila razstava odprta. Učenci so lahko občudovali več tisoč likovni del, v različnih likovnih tehnikah. Vsa likovna dela so bila izjemno izvirna in dovršena. Ugotovili smo, da je bila konkurenca velika in močna, ter da je imela strokovna komisija težko delo.

Nato smo odšli raziskovat okolico mesta Lidice. Pogledali smo si spominski muzej in največji vrt z vrtnicami. Zadnji dan smo si z učenci ogledali še znameniti češki grad Hradčani, ter se udeležili otvoritve drugega dela razstave v Narodnem muzeju kmetijstva. Preden smo se odpravili domov, pa smo se odzvali še povabilu slovenskega veleposlanika mag. Leona Marca, ki je bil navdušen nad izjemnim uspehom naše šole.